Køb mindre... men mere bæredygtigt
I Helmers Magasin er alting håndplukket med hjertet. Men også med et hovede, der længe har tænkt, at det skal være meget nemmere at vælge det gode til og støtte samvittighedsfulde frem for skruppelløse producenter.
Som forhandlere og forbrugere har vi en stemme, der taler, når vi handler. Ved at efterspørge, kuratere og købe ordentlige ting, belønner vi dem, der gør sig mere umage og gør en forskel for klima, miljø og mennesker. Vi viser, at det kan betale sig at omstille sig - selvom det er et langt sejt træk, der også kræver politisk handling.
Det bliver altså et nej tak til Made in China. Nej tak til ti 'drops' om året. Nej tak til krav om at købe en hulens masse hjem hundrede år i forvejen, der ender ligeså længe på støvede hylder. Nej tak til brands, der bryster sig af at gå op i bæredygtighed, men reelt ikke bidrager til andet end egen succes og undergraver tilliden til hele tøj- og tekstilbranchen.
Heldigvis kommer der mere og mere at sige JA TAK til. Langt de fleste mærker i Helmers bærer mindst et af de anerkendte økologi-mærker, som GOTS (Global Organic Textile Standard), EU's Ecolabel, Svanemærket eller Oeko-tex. (Bemærk, at Oeko-tex ikke betyder økologisk, som navnet antyder - det kan du læse lidt mere om her).
Tøj og ting kan også komme i betragtning uden at være økologiske - hvis de fx er lavet af genbrugs- eller overskudsmaterialer, er vintage/secondhandfund eller er blevet til overs efter fx en butikslukning.
Brands, som har gjort sig umage for at blive B-Corp-certificeret, får en forlomme. Produktion inden for EU gi'r også point. Fokus på ligestilling, diversitet, neurodivergens og forbedring af svære levevilkår for verdens fattigste tæller selvfølgelig også. Håndværksmæssig kvalitet, kunstnerisk originalitet og høj æstetik har en særlig plads.
Ofte opstår der tvivl: Er det fx bæredygtigt at købe en taske lavet af genbrugsplastik fra sodavandsflasker, hvis den måske er produceret under uetiske forhold og er fløjet hertil fra den anden ende af verden?
Helmer har ikke altid svarene, men stiller mange kritiske spørgsmål til producenterne. De må gerne mærke, at der er øget efterspørgsel efter større ansvarlighed i alle dele af produktionskæden med fokus rettet på kvalitet frem for vækst.
Som sagt kan vi som forhandlere og forbrugere skabe handling ved selv at handle. Og hver gang du køber en økologisk undertrøje fra fx et godt dansk mærke håndplukket til Helmers Magasin, køber du formentlig én mindre i fx Zara, Uniqlo og H&M (som btw også står bag Arket, Weekday, COS, & Other Stories).
De opdager det næppe, før vi er rigtig mange, der gør det. Men hvis både kvaliteten, servicen og ansvarligheden er markant højere, og prisen overraskende rimelig, så vil du - hver gang du hopper i trøjen - kunne hejse et lille indre flag for din personlige mikro-protest mod mastodonterne, der kører lastbiler af nyt tøj direkte på forbrændingen uden at blinke med øjet, der blindt vender sig væk fra en verden i flammer.