Oeko-tex betyder ikke økologisk, men...

Mange tror, at OEKO-TEX betyder, at varen er økologisk. Men det er ikke korrekt. Derfor skal du som forbruger være meget opmærksom, hvis du vil være sikker på at vælge rent økologisk. Her kan du blive lidt klogere på detaljerne. 

OEKO-TEX 

OEKO-TEX® Standard 100 er en certificering, der garanterer, at tekstilprodukter ikke indeholder skadelige kemikalier eller stoffer, der kan udgøre en risiko for menneskers sundhed. Produkterne testes for en lang række kemikalier, herunder pesticider, tungmetaller og formaldehyd, baseret på strenge grænseværdier. Mærket dækker hele produktet, inklusiv lynlåse, knapper og sytråd.

VIGTIGT: Du skal være obs på, at mærket IKKE er en garanti for, at tøjet er økologisk. Mærkningen omhandler anvendelsen af skadelige stoffer i fremstillingen af tøjet, men fortæller IKKE noget om, hvorvidt råmaterialerne er økologiske, eller om tøjet er produceret med fokus på bæredygtighed eller social ansvarlighed. Tøj af polyester, som stammer fra fossile brændstoffer og som afgiver skadelige plastik-partikler under vask, kan fx godt bære OEKO-TEX mærket.

GOTS-mærket

GOTS (Global Organic Textile Standard) er en international certificering for økologiske tekstiler. Det sikrer, at tekstilerne er fremstillet af minimum 70% økologisk dyrkede fibre og opfylder høje krav til både miljømæssige og sociale standarder i hele produktionen. Det omfatter bl.a. forbud mod farlige kemikalier, vand- og energibesparende processer og fair arbejdsforhold.

Begge mærker bidrager til at sikre en mere bæredygtig og sund tekstilproduktion, men GOTS går skridtet videre ved også at stille krav til økologisk produktion og sociale forhold.

Svanemærket og andre mærker

Tøj kan godt være lavet af fx økologisk bomuld uden at bære et mærke som GOTS. Det vil så typisk have en anden mærkning som fx Ecolabel eller Svanemærket. Svanemærket tøj skal være fremstillet af fibre, der er enten økologiske, recirkulerede eller baserede på fornybare råvarer, der efterlever specifikke miljøkrav. Fx skal bomuld være 100 procent økologisk eller recirkuleret, mens syntetiske fibre enten skal være genanvendte eller fremstillet af fornybare råvarer.

Det bedste råd er, at stille spørgsmål og på den måde være med til at vise forhandlere og producenter, at der er interesse for produktion med omtanke. Du kan læse mere i denne artikel.

Tilbage til blog